23 EYLÜL 2023 IV. ULUSLARARASI GÜNEŞ SAATİ VE AKIL YÜRÜTME ETKİNLİĞİ

03.10.2023 250

23 EYLÜL 2023 IV. ULUSLARARASI GÜNEŞ SAATİ VE AKIL YÜRÜTME ETKİNLİĞİ

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi ile ortak yürüttüğümüz 23 Eylül 2023 IV. Uluslararası Güneş Saati Etkinliğimiz okul müdürümüz sayın İsmail Güneş’in ev sahipliğinde, okulumuz Fen Bilimleri öğretmeni Osman Sünbül, Berdi Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni Hasan Uzun,  ve öğrencilerimizin özverili çalışmalarıyla okulumuzun bahçesinde gerçekleştirildi.

Güneş Saati Nedir?

Güneş saati, zamanı Güneş'in konumuna göre ölçmeye yarayan alettir. Genel olarak bizim de etkinliğimizde kullandığımız yatay Güneş saatine dik olarak yerleştirilmiş çubuğun gölgesi, yatay yüzeyde günün saatlerini gösteren kadrana düşmesiyle o bölgenin yerel saati tespit edilir. Biz de etkinliğimizde kendi yaptığımız Güneş saati ile Akçakale’nin yerel saatini ölçtük.

Güneş Saatinin Tarihçesi

M.Ö. 3500’lü yıllarda Mezopotamya’da ilk örnekleri bulunan Güneş saatleri M.Ö. 2500-1500 arasında farklı çeşitlerde kullanılmıştır. Orta iklim kuşağının görüldüğü bölgelerde Güneş saati uygulamaları oldukça yaygın ve gelişmiş olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle Müslümanların çoğunlukla yer aldığı coğrafyalarda Güneş saatine çok ehemmiyet verilmiş yatay, düşey ve eğik düzlemli türlerini geliştirmişlerdir. Müslümanlar Güneş saatini daha çok namaz vakitlerinin tespiti için kullanmışlardır.

IV.  Uluslararası Güneş Saati ve Akıl Yürütme Etkinliğinin gerçekleştirilmesinde katkılarından dolayı okul müdürümüz sayın İsmail Güneş’e, etkinlikte görev alan okulumuz Fen Bilimleri öğretmeni Osman Sünbül’e, Berdi ortaokulu Fen Bilimleri öğretmeni Hasan Uzun’a, Güneş saati etkinliğine katılımlarıyla bizleri onure eden Akçakale İlçe Milli Eğitim şube müdürü sayın Mehmet Şensoy’a ve kıymetli öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.03-10-2023

03-10-202303-10-202303-10-202303-10-2023